Chhimed Rigdzin Rinpoche

Khordong Terchen Tulku Chhimed Rigdzin Rinpoche besøgte Danmark seks gange, både  København og Gjerrild, fra 1993 til 2000.

Om Chhimed Rigdzin Rinpoche

H.H. Khordong Terchen blev født i det østlige Tibet i 1922. Da han var 4 år gammel bekræftede flere højtstående lamaer, heriblandt H.H. den trettende Dalai Lama og H.H.Minling Trichen, at han var en reinkarnation af den store Tertøn (skattefinder) Nuden Dorje Drophan Lingpa. Nuden Dorjes linje starter med en af den historiske Buddhas hoved disciple Shariputra, og fortsatte med Garab Dorjes elev Humkara, ligesom han også betragtes som en udstråling af Khyechung Lotsawa, en af Padmasambhavas 25 vigtigste elever.

Chhimed Rigdzin Rinpoche blev sat på tronen i Khordong Klosteret i Kham som fire årig, og påbegyndte herefter den traditionelle uddannelse i Mandala, Grammatik, filosofi og tantriske ritualer. Som syv årig viste den unge Tulku flere eksempler på sine ekstraordinære evner. Det er blevet fortalt at han satte fodaftryk i klipperne og at han knuste en sten i sine hænder. Som syvårig fandt han også sin første Terma (skat), en skjult tekst fra Guru Rinpoche.
Chhimed Rigdzin Rinpoche afsluttede sin uddannelse som nittenårig med titlen Dorje Lopön Chenpo (Mahavajracharya), en tittel der er sammenlignelig med en doktorgrad. Efter anvisning fra sin Guru Tulku Tsurlo, forlod Rinpoche klosteret for at gå i en traditionel tre års tilbagetrækning i Tso Pema. Hvorefter han, som en vandrende Ngagpa, besøgte mange hellige steder både i Tibet, Sikkim og Bhutan.
Fra 1954 til 1987 ledede Rinpoche afdelingen for Indo-tibetanske studier på Visvabharati Universitetet i Vest-bengalen i Indien.
I slutningen af 50’erne blev Rinpoche inviteret til Rom af den italienske tibetolog Proffessor Tucci for at undervise i Rom, ligesom han det følgende år underviste på universitetet i Munchen på invitation af Professor Hofmann.
Da Rinpoche i 1985 vendte tilbage til Tibet blev han kendt som Regnbue-lamaen, fordi der overalt hvor han kom frem viste sig regnbuer på himlen.
Efter hans tilbagetrækning fra universitetet i 1987,besøgte Rinpoche mange steder i Europa, hvor han både gav undervisning og indvielser til alle interesserede. Et særkende ved Rinpoches undervisning var at han altid brugte meget tid til at praktisere sammen med sine elever.

Khordong Terchen Tulku Chhimed Rigdzin Rinpoche døde firs år gammel i 2002 ved Shivmandir i Indien, hvor han boede med sin familie.